Home > Ganduri > Ce s-a intamplat interesant in 4 iunie?

Ce s-a intamplat interesant in 4 iunie?

4 June 2011

Eh, ma dadeam si eu pe net asa, ca tot omu’. Si cum ma plictisesc, zic hai sa caut ce s-a intamplat interesant azi, 4 Iunie. Doar n-o sa invat pentru examen 🙄

Si ce sa vezi! Prin 1989, a fost protest mare in piata Tiananmen in China. Chinezii de altfel il si numesc “Incindentul de pe 4 Iunie”. Totul a inceput cand a murit Hu Yaobang, Secretarul General al Chinei, pe 15 Aprilie. Atunci, studentii ( ca de obicei 😀 ) au iesit in strada si au profitat de ocazie nu doar pentru al jeli pe Hu, dar si pentru a reinnoi atentia asupra prostestelor pro-democratice din 1986 – 1987 si posibil si a celor din 1978 – 1979.

Au tot durat protestele, dar dupa 10 zile, oficialilor chinezi li s-a acrit. Si asa, sub pretextul ca protestele sunt de fapt o conspiratie pentru a da jos regimul politic si liderii importanti, oficialii au decis ca e nevoie sa puna piciorul in prag.  La auzul acestor vesti, studentii s-au enervat, iar pe 26 Aprilie, 50,000 au iesit pe strazile din Beijing, neluand in considerare avertismentele oficialitatilor cu privire la interventiile militare.

Tot au tinut asa ele protestele, cu saptamanile. Protestatarii au suferit inclusiv de foame in urma unei decizii de a face greva foamei, greva care a inclus peste 1,000 de persoane.

Ce m-a impresionat insa, a fost reactia unui protestatar, atunci cand tancurile intrau in oras pentru a-i inlatura pe studenti. Priviti si minuntati-va.

Pana la urma, se pare ca a iesit destul de urat. Oficialitatile chinezesti au declarat peste 240 de morti, inclusiv soldati si 7,000 de raniti. Cu toate acestea, un nene de la The New York Times a primit de la sovietici un raport in care era estimat ca peste 3,000 de protestatari au fost ucisi, 50 de politisti si soldati si undeva intre 400 – 800 de civili.

Totusi, acestea n-au fost in zadar. S-a instaurat o politica de schimbare a liderilor din Partidul Comunist o data la un an si jumatate (sau ceva de genu’). Si ca sa vedeti, datorita imaginii negative pe care au dobandit-o in urma acestor proteste in Vest, in China este INTERZISA discutia despre protestele din Piata Tiananmen. In cartile de Istorie nici macar nu apare, iar accesul la paginile de internet care contin informatii despre acest subiect a fost blocat.

Ce m-a impresionat pe mine a fost tupeul si curajul tanarului protestatar de a sta in fata tancurilor. Sunt curios la noi cati ar fi in stare de un asemenea gest.

Advertisements
%d bloggers like this: